T+A HOME

 

Nadrzędną ideą projektowanego budynku było zapewnienie maksymalnej elastyczności i zmienności. Możliwości dostrajania budynku do potrzeb użytkowników znacząco wykraczają jedynie poza mobilność elewacji południowej. Budynek został stworzony z myślą o etapowaniu inwestycji, najprawdopodobniej w pierwszym etapie powstanie jedynie parter. Piętro zostanie dobudowane w niedalekiej przyszłości. Na piętrze istnieje możliwość zorganizowania prywatnego atelier, funkcjonalnie odseparowanego od części mieszkalnej.

Budynek został zaprojektowany jako niskoenergetyczny:

  • duże przeszklenia od strony południowej
  • małe przeszklenia od północy
  • znaczna grubość izolacji termicznej
  • dwukondygnacyjny, przeszklony od południa salon umożliwia nagrzewanie dużej kubatury promieniami słonecznymi
  • ciemna elewacja sprzyjająca nagrzewaniu się w zimie, latem od południa będzie ocieniana przez szpaler drzew

Budynek został integralnie powiązany z otaczającym ogrodem. Ogród, tak jak dom ma zapewniać maksymalną rożnorodność doznań i możliwości. Składa się z kilku obszarów tematycznych determinowanych stronami świata. Formalnie, punktem wyjścia było białe pudełko opakowane ciemną elewacją. Pudełko uległo geometrycznej deformacji, co zaowocowało dwukrzywiznowym dachem i elewacją północną. Następnie z pudełka wysunięto trzy bryły, dwie od południa i jedną od północy. Poprzesuwane pudełka eksponują inne materiały, z których zostały wykonane. Taras oraz ganek to dwa fragmenty ciemnej elewacji, które „odkleiły” się od pionowych ścian. Zarówno zewnętrze, jak i wnętrza są powściągliwe w materiale: biel, ciemne drewno, szlifowany beton, szkło i naturalnie rdzewiejąca blacha CorTen, decydują o wyrazie architektonicznym.

Powierzchnia działki:

901m2

Powierzchnia zabudowy:

220m2

Ilość jednostek mieszkalnych:

1

Kubatura całkowita:

1867m3

Powierzchnia użytkowa:

367m2

Kondygnacje nadziemne:

2 + poddasze

Miejsca parkingowe:

4

Inwestor: prywatny
Status: w realizacji
Lokalizacja: Zgorzała k. Warszawy
Rok: 2011

 

Autorzy:
Tomasz Olszewski
Agata Żołnowska

 

 

 

 


Podobne Projekty